Składniki:
500 ml śmietanki kremówki 36%
100 g (1 opakowanie) pierników "Katarzynek" (Kopernik)
4 żółtka jaj
50 g cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
50 g orzechów
500 ml śmietanki kremówki 36%
100 g (1 opakowanie) pierników "Katarzynek" (Kopernik)
4 żółtka jaj
50 g cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
50 g orzechów
50 g rodzynek lub innych bakalii
Żółtka miksujemy z cukrem na jednolitą masę. Do osobnego dużego naczynia np. miski wlewamy śmietanę i dodajemy pokruszone pierniki. Miksujemy dodając w trakcie wcześniej ubite żółtka. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną drobno czekoladę, orzechy i bakalie. Całość tym razem tylko mieszamy.
Nasze lody przekładamy do metalowej formy lub plastikowego pojemnika i mrozimy przez całą noc. Na samym początku mieszamy masę co ok. 1 godz. (3-4 razy).
Żółtka miksujemy z cukrem na jednolitą masę. Do osobnego dużego naczynia np. miski wlewamy śmietanę i dodajemy pokruszone pierniki. Miksujemy dodając w trakcie wcześniej ubite żółtka. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną drobno czekoladę, orzechy i bakalie. Całość tym razem tylko mieszamy.
Nasze lody przekładamy do metalowej formy lub plastikowego pojemnika i mrozimy przez całą noc. Na samym początku mieszamy masę co ok. 1 godz. (3-4 razy).
Lody możemy przyozdobić piernikami i posypać cynamonem lub kakao.
Przepis bierze udział w konkursie
APPETYT NA KOPERNIKA
#appetytnakopernika #fckopernik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz