
Kruche ciasto angielskich bułeczek Scones komponuje się świetnie zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Dzisiejsza moja propozycja to Scones z wyraźnym w smaku serem pleśniowym i pysznym dżemem z czarnego bzu.
Składniki (na około 8 szt bułeczek):
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g cukru
- 50 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 100 ml mleka
- 250 g mąki
- garść żółtego startego sera
Dodatki:
- ser camembert
- dżem Łowicz 100% z owoców Czarny Bez
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do mąki dodajemy posiekane masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieramy. Jajko ubijamy i dodajemy mleko. Dodajemy około ¾ mieszanki jaja i mleka do ciasta oraz ser. Mieszamy wszystko. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy resztą ubitego jajka. Pieczemy przez 10 minut na złoty kolor.
Po ostygnięciu bułeczki podajemy z serem camembert (najlepiej podgrzanym w piekarniku) i dżemem z czarnego bzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz