Składniki:
- 175 g masła
- 3 łyżki żemu Łowicz 100% z owoców Dzika Róża
- 150 g ciemnego cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g (1 szklanka) płatków owsianych
- 250 g (2,5 szklanki ulubionych bakalii: ja użyłem słonecznika, sezamu, lnu, nasion dyni, rodzynek, owoców goi)
Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia prostokątną formę (20x30 cm). Do rondelka włożyć masło, dżem, cukry i cynamon. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i zdjąć z ognia. Dodać płatki oraz bakalie, wymieszać dokładnie (w razie potrzeby można dodać więcej płatków/bakalii). Wyłożyć do formy, wyrównać i docisnąć. Wstawić do piekarnika na 20 min. Po wyjęciu z piekarnika zaznaczyć miejsca nacięcia, nacinać dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz