Polewka z maślanki to typowo wielkopolska zupa serwowana dawniej w dni postne. Dzisiaj w nowej odsłonie z pieczonymi ziemniakami i czerwonym pieprzem. W sam raz na chłodne jesienne dni.
Do przygotowania polewki potrzebujemy:
1l maślanki
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki mąki
8 szt. małych ziemniaków
sól do smaku
koperek
świeżo mielony czerwony pieprz
Maślankę gotujemy na małym ogniu (wcześniej odlewamy pół szklanki maślanki i rozrabiamy ją z mąką), dodajemy śmietanę i resztę maślanki cały czas mieszając. Na końcu doprawiamy solą.
Ziemniaki kroimy w talarki lub plasterki, gotujemy ok. 8 min., po ostygnięciu posypujemy koperkiem i solą a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni C. Pieczemy do momentu aż skórka będzie zarumieniona (ok. 20 min.). Taki sposób przygotowania gwarantuje, że ziemniaki będą miały chrupiąca skórkę i miękki środek.
Polewkę podajemy po zagotowaniu, dodajemy upieczone ziemniaki i posypujemy czerwonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz