Jedno z moich ulubionych dań i proste w przygotowaniu. Podudzia świetnie smakują z grilla a ponieważ sezon już się skończył zadowolimy się równie pyszną wersją z piekarnika. Można je podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym lub barbecue.
Składniki:
- 8-12 szt. podudzi z kurczaka
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula pokrojona w plastry
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka papryki chilli
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka kurkumy
- 2 liście laurowe całe
- 1-2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (najlepiej kolorowy)
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy i powstałą marynatą nacieramy podudzia. Wstawiamy mięso do lodówki na min. 4-5 godz. Osobiście preferuję dodanie zmielonej, gruboziarnistej soli dopiero po zakończeniu pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180-200 stopni C. Jeżeli podudzia nie będą zarumienione możemy wydłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220-240 stopni. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika więc co jakiś czas w trakcie warto rzucić okiem na stan mięsa, przełożyć je na drugą stronę (2-3x) i polać resztą marynaty.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz