Do przygotowania tych jajek skłoniła mnie akcja kulinarna organizowana na blogu food2.pl polegająca na przygotowaniu własnej wersji wybranego przepisu. Powstała wersja bardziej fit, czyli z razowym chlebem i bez śmietany. Kromki są posmarowane majonezem zamiast masła. Do pomidorów dodałem jeszcze pokrojoną drobno paprykę Jalapeno. Muszę przyznać, że danie wyszło świetne.. idealne na późne niedzielne śniadanie :) Składniki znajdą się chyba w każdej lodówce a jajka podane w ten sposób sa wyśmienite.
Składniki:
- 4 kromki razowego chleba
- 4 jajka
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej
- 1 pomidor
- masło do smarowania kokili
- majonez do smarowania chleba
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
- sól morska
- świeży szczypiorek do posypania
- starty parmezan lub Grana Padano do posypania
Oryginalny przepis: http://www.food2.pl/2014/03/jajka-w-jadalnych-kokilach-z-pieczywa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz