W dniach 19-21 czerwca 2015, w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbyła się XII już edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. Organizatorem Mistrzostw było Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Patronat Honorowy objął Marszałek Województwa Pomorskiego.
Uczestnicy konkursu, podzieleni na osiem 2-osobowych drużyn mieli za zadanie przygotowanie zakąski z polędwicy wołowej, dania głównego z wykorzystaniem dorsza i szparagów oraz deseru. Po 2 turach konkursowych, jury wytypowało zwycięzców:
I miejsce: i obrona tytułu z ubiegłego roku: Restauracja Mercato, Hotel Hilton Gdańsk – Paweł Stawicki i Dominik Karpik
II miejsce: Restauracja Aruana w Hotelu NARVIL Conference & Spa – Adrian Górny i Mateusz Sokołowski
III miejsce: Restauracja Rzeka Smaków, Ibis Reda – Artur Szymański , Marcin Stadler
II miejsce: Restauracja Aruana w Hotelu NARVIL Conference & Spa – Adrian Górny i Mateusz Sokołowski
III miejsce: Restauracja Rzeka Smaków, Ibis Reda – Artur Szymański , Marcin Stadler
Dorszowym Żniwom towarzyszyły warsztaty fotografii kulinarnej Olympus, wieńczące II Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz